i

Waterhardheid Nieuwkoop

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Nieuwkoop. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Nieuwkoop is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Nieuwkoop telt 8.850 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Nieuwkoop maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Nieuwkoop

Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De beleving van een bepaalde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Nieuwkoop objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Nieuwkoop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuwkoop

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nieuwkoop?

Praktisch iedereen ondervindt onthard drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwkoop is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.