i

Waterhardheid Nieuwkoop

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Nieuwkoop. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Nieuwkoop biedt plaats aan 8.850 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Nieuwkoop maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Nieuwkoop

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de tegels dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Nieuwkoop objectief testen

Je kunt de mineralen in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Nieuwkoop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuwkoop

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nieuwkoop?

Een ieder ervaart kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwkoop is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.