i

Waterhardheid Nieuwland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Nieuwland minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Nieuwland is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Nieuwland is een erg kleine woonplaats met 1.010 inwonenden. Nieuwland hoort bij de gemeente Zederik. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Nieuwland

De waarneming van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Nieuwland objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Nieuwland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nieuwland?

Iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwland is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.