i

Waterhardheid Nieuwland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Nieuwland ligt in de buurt van de 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Nieuwland is een erg kleine woonplaats met 1.010 inwonenden. Nieuwland bevindt zich in de gemeente Zederik. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Kaart van place+Nieuwland+Zederik

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Wim - Leidschendam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Nieuwland

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Nieuwland objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,98 dH in Nieuwland**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuwland

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Nieuwland?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in streken met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwland is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.