i

Waterhardheid Nieuwpoort

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Nieuwpoort minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Nieuwpoort is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Nieuwpoort telt 1.370 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Nieuwpoort bevindt zich in de gemeente Molenwaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Nieuwpoort+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Overmeer - Bergschenhoek
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Nieuwpoort

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Nieuwpoort objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Nieuwpoort**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwpoort

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Nieuwpoort?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwpoort is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.