i

Waterhardheid Nieuwpoort

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Nieuwpoort is 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Nieuwpoort is een kleine woonplaats met 1.370 inwonenden. Nieuwpoort maakt deel uit van de gemeente Molenwaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Nieuwpoort+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jeanne - Rotterdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Nieuwpoort

Men kan een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwpoort waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Nieuwpoort**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Nieuwpoort

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nieuwpoort?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwpoort is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.