i

Waterhardheid Nieuwveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Nieuwveen heeft een waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Nieuwveen biedt plaats aan 3.775 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nieuwveen maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Nieuwveen

Men kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Nieuwveen waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 4,98 dH in Nieuwveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Nieuwveen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Nieuwveen?

Een ieder beleeft volledig onthard drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwveen is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.