i

Waterhardheid Nieuwveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Nieuwveen. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Nieuwveen is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Nieuwveen biedt plaats aan 3.775 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Nieuwveen is onderdeel van de gemeente Nieuwkoop. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Nieuwveen

De beleving van een bepaalde waterhardheid is zeer subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 dH "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwveen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Nieuwveen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nieuwveen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Nieuwveen?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwveen is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.