i

Waterhardheid Nijkerk

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Nijkerk minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Nijkerk is 0,00 Duitse graden. Dit geldt als water.

Nijkerk is een betrekkelijk kleine woonplaats met 27.835 inwoners. Nijkerk bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Nijkerk.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Nijkerk

De ontvangst van een gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Nijkerk objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Nijkerk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nijkerk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Nijkerk?

Een ieder beleeft onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nijkerk is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.