i

Waterhardheid Nijkerk

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Nijkerk. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nijkerk telt 27.835 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Nijkerk is onderdeel van de gemeente Nijkerk. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid meter

Kaart van place+Nijkerk+Nijkerk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Pascal - Culemborg
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Nijkerk

U kunt waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Nijkerk waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Nijkerk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Nijkerk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nijkerk?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nijkerk is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.