i

Waterhardheid Nijmegen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 8.80 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Nijmegen kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 8,80 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 8,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,20 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Nijmegen telt 159.030 inwoners. Dit hoort bij de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een zeer grootschalige woonplaats. Nijmegen hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Nijmegen.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Nijmegen

Mensen kunnen hardheid van 8,80 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 8,80 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Nijmegen objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 8,80 Duitse graden in Nijmegen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nijmegen

Calculatie voor 8,80 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,80 dH x 180m3 = 28,20 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nijmegen?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nijmegen is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 8,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.