i

Waterhardheid Nijmegen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 8.80 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

8,80 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Nijmegen minimaal. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 8,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,20 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Nijmegen is 0,00 dH. Dit staat te boek als water.

Nijmegen is onderdeel van de top-50 steden in Nederland en is daarmee een behoorlijk grootschalige woonplaats met 159.030 inwonenden. Nijmegen maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Nijmegen.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Nijmegen

Men kan een waterhardheid van 8,80 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 8,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Nijmegen objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 8,80 dH in Nijmegen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Nijmegen

Becijfering voor 8,80 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,80 dH x 180m3 = 28,20 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Nijmegen?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nijmegen is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 8,80 naar 0 dH te reduceren.