i

Waterhardheid Nisse

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Nisse is om en nabij de 6,38 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Nisse biedt plaats aan 600 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Nisse bevindt zich in de gemeente Borsele. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Nisse+Borsele

"Review beoordeling: 10 uit 10"

J. De Jager - 's-Gravenpolder
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Nisse

De perceptie van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Nisse waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Nisse**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Nisse

Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nisse?

Iedereen ondervindt onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nisse is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.