i

Waterhardheid Nisse

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Nisse. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Nisse is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Nisse telt 600 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Nisse is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Nisse+Borsele

"Review beoordeling: 10 uit 10"

A.J. Traas - Heinkenszand
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Nisse

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,38 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de kranen aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Nisse objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Nisse**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Nisse

Berekening voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Nisse?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nisse is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.