i

Waterhardheid Noord-Scharwoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Noord-Scharwoude minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Noord-Scharwoude is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Noord-Scharwoude telt 5.290 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Noord-Scharwoude maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Noord-Scharwoude

De perceptie van een gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en het boenen van de douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Noord-Scharwoude objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Noord-Scharwoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Noord-Scharwoude

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Noord-Scharwoude?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Noord-Scharwoude is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.