i

Waterhardheid Noordeinde

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Noordeinde. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Noordeinde biedt plaats aan 90 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Noordeinde maakt deel uit van de gemeente Alkmaar. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Noordeinde

U kunt een hardheid van 6,00 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Noordeinde objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Noordeinde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Noordeinde

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Noordeinde?

Een ieder ervaart volledig onthard water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordeinde is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.