i

Waterhardheid Noordeinde

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Noordeinde minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Noordeinde is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Noordeinde biedt plaats aan 90 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Noordeinde hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Noordeinde

De beleving van een vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Noordeinde objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 dH in Noordeinde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Noordeinde

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Noordeinde?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordeinde is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.