i

Waterhardheid Noorden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Noorden is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Noorden biedt plaats aan 1.800 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Noorden hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Noorden

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Noorden objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Noorden**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Noorden

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Noorden?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Noorden is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.