i

Waterhardheid Noorden

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het water in Noorden minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Noorden is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Noorden telt 1.800 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Noorden maakt deel uit van de gemeente Nieuwkoop. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Noorden

U kunt hardheid van 4,98 dH "prima" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Noorden waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Noorden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Noorden

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Noorden?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Noorden is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te reduceren.