i

Waterhardheid Noordgouwe

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Noordgouwe. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Noordgouwe is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Noordgouwe biedt plaats aan 750 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Noordgouwe maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Noordgouwe

Mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Noordgouwe objectief testen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Noordgouwe**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Noordgouwe

Calculatie voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Noordgouwe?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Noordgouwe is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.