i

Waterhardheid Noordgouwe

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Noordgouwe. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Noordgouwe is een kleine woonplaats met 750 inwoners. Noordgouwe maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Noordgouwe+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 9 uit 10"

L - Bruinisse
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Noordgouwe

De betekenis van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Noordgouwe objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Noordgouwe**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Noordgouwe

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Noordgouwe?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordgouwe is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.