i

Waterhardheid Noordwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Noordwijk heeft een waterhardheid van minimaal 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Noordwijk is een naar verhouding kleine woonplaats met 25.675 inwoners. Noordwijk ligt in de gemeente Noordwijk. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Noordwijk+Noordwijk

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Annelies - Bodegraven
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Noordwijk

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Noordwijk objectief meten

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Noordwijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Noordwijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Noordwijk?

Een ieder ervaart volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Noordwijk is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.