i

Waterhardheid Noordwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Noordwijk is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Noordwijk is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Noordwijk telt 25.675 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Noordwijk ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Noordwijk.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Noordwijk+Noordwijk

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Renē - Dordrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Noordwijk

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Noordwijk waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Noordwijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Noordwijk

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Noordwijk?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Noordwijk is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.