i

Waterhardheid Nootdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Nootdorp heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Nootdorp is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Nootdorp is een vrij kleine woonplaats met 19.030 inwoners. Nootdorp bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Nootdorp

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Nootdorp objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Nootdorp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Nootdorp

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Nootdorp?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nootdorp is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.