i

Waterhardheid Nootdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Nootdorp. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Nootdorp biedt plaats aan 19.030 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Nootdorp is onderdeel van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Nootdorp

De gewaarwording van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Nootdorp waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Nootdorp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Nootdorp

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Nootdorp?

Praktisch iedereen beleeft zacht drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nootdorp is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.