i

Waterhardheid Numansdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Numansdorp kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Numansdorp is een kleine woonplaats met 8.720 inwonenden. Numansdorp is onderdeel van de gemeente Cromstrijen. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Numansdorp

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Numansdorp waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Numansdorp**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Numansdorp

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Numansdorp?

Een ieder beleeft onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Numansdorp is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.