i

Waterhardheid Numansdorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Numansdorp kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Numansdorp is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Numansdorp is een zeer kleine woonplaats met 8.720 inwoners. Numansdorp hoort bij de gemeente Cromstrijen. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Numansdorp

U kunt hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Numansdorp objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Numansdorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Numansdorp

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Numansdorp?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Numansdorp is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te verminderen.