i

Waterhardheid Obdam

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Obdam. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Obdam is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Obdam telt 5.830 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Obdam is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Obdam

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 10,36 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Obdam waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 Duitse graden in Obdam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Obdam

Becijfering voor 10,36 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Obdam?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Obdam is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH terug te dringen.