i

Waterhardheid Obdam

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Obdam kenmerkt zich door een waterhardheid van 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Obdam is een kleine woonplaats met 5.830 inwoners. Obdam is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Obdam

De ervaring van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,36 dH "normaal" vinden en het ontkalken van de tegels dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water van 10,36 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Obdam objectief meten

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 dH in Obdam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Obdam

Rekensom voor 10,36 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Obdam?

Een ieder ervaart zacht water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Obdam is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden terug te brengen.