i

Waterhardheid Ochten

 • Zacht
  0
 • 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Ochten is ongeveer 4,90 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Ochten is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Ochten biedt plaats aan 4.660 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ochten bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neder-Betuwe.

Hardheid meter

Kaart van place+Ochten+Neder-Betuwe

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Geert - Malden
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Ochten

De beleving van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 4,90 dH "OK" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Ochten objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,90 Duitse graden in Ochten**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ochten

Becijfering voor 4,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ochten?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ochten is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.