i

Waterhardheid Ochten

 • Zacht
  0
 • 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Ochten. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Ochten telt 4.660 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Ochten hoort bij de gemeente Neder-Betuwe. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Ochten

De gewaarwording van een gegeven hardheid is nogal subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,90 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de douche voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Ochten objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,90 Duitse graden in Ochten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ochten

Berekening voor 4,90 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Ochten?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ochten is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,90 naar 0 dH terug te brengen.