i

Waterhardheid Odijk

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Odijk kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 7,50 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Odijk is een kleine woonplaats met 5.580 inwoners. Odijk bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Bunnik.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Odijk

U kunt waterhardheid van 7,50 dH "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Odijk waardevrij meten

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Odijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Odijk

Becijfering voor 7,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Odijk?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Odijk is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.