i

Waterhardheid Odijk

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,50 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Odijk. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Odijk is 0,00 Duitse graden. Dit noemen we water.

Odijk telt 5.580 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Odijk is onderdeel van de gemeente Bunnik. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Odijk

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,50 dH wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het onzin dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Odijk waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,50 Duitse graden in Odijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Odijk

Berekening voor 7,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Odijk?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Odijk is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 dH te verminderen.