i

Waterhardheid Oegstgeest

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Oegstgeest minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Oegstgeest is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Oegstgeest is een naar verhouding kleine woonplaats met 23.155 inwoners. Oegstgeest bevindt zich in de gemeente Oegstgeest. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Oegstgeest

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH misschien "heel gewoon" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Oegstgeest objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Oegstgeest**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oegstgeest

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oegstgeest?

Een ieder ervaart volledig onthard drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oegstgeest is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.