i

Waterhardheid Oegstgeest

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Oegstgeest. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Oegstgeest telt 23.155 inwonenden. Het is een redelijk kleine woonplaats. Oegstgeest maakt deel uit van de gemeente Oegstgeest. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Oegstgeest

De waarneming van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Oegstgeest waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Oegstgeest**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Oegstgeest

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oegstgeest?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in streken met hard water. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oegstgeest is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.