i

Waterhardheid Ommeren

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Ommeren heeft een minimale waterhardheid van 4,90 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Ommeren is 11,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Ommeren biedt plaats aan 765 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Ommeren hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Ommeren

U kunt een waterhardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Ommeren waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,90 Duitse graden in Ommeren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ommeren

Berekening voor 4,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Ommeren?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ommeren is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 dH te reduceren.