i

Waterhardheid Ommeren

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Ommeren kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 4,90 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Ommeren is 11,50 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Ommeren is een kleine woonplaats met 765 inwonenden. Ommeren maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Ommeren

Men kan een waterhardheid van 4,90 dH "acceptabel" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Ommeren objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,90 Duitse graden in Ommeren**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ommeren

Becijfering voor 4,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ommeren?

Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ommeren is het zodoende duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.