i

Waterhardheid Ooltgensplaat

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Ooltgensplaat kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Ooltgensplaat biedt plaats aan 2.650 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Ooltgensplaat ligt in de gemeente Goeree-Overflakkee. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Ooltgensplaat+Goeree-Overflakkee

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jim - Sommelsdijk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Ooltgensplaat

De gewaarwording van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan zo een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het boenen van de douchewand aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Ooltgensplaat objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Ooltgensplaat**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ooltgensplaat

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Ooltgensplaat?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ooltgensplaat is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.