i

Waterhardheid Ooltgensplaat

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Ooltgensplaat. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Ooltgensplaat is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Ooltgensplaat biedt plaats aan 2.650 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Ooltgensplaat is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Ooltgensplaat+Goeree-Overflakkee

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Andre - Sommelsdijk
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Ooltgensplaat

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is erg persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en het boenen van de tegels aanvaarden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Ooltgensplaat objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Ooltgensplaat**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ooltgensplaat

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Ooltgensplaat?

Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ooltgensplaat is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.