i

Waterhardheid Oost-Graftdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Oost-Graftdijk. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Oost-Graftdijk is een zeer kleine woonplaats met 275 inwoners. Oost-Graftdijk maakt deel uit van de gemeente Alkmaar. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Oost-Graftdijk

U kunt waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Oost-Graftdijk waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Oost-Graftdijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oost-Graftdijk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Oost-Graftdijk?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oost-Graftdijk is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.