i

Waterhardheid Oost-Graftdijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Oost-Graftdijk is om en nabij de 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Oost-Graftdijk is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oost-Graftdijk biedt plaats aan 275 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oost-Graftdijk ligt in de gemeente Alkmaar. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Oost-Graftdijk

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oost-Graftdijk objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Oost-Graftdijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oost-Graftdijk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Oost-Graftdijk?

Een ieder beleeft volledig kalkvrij water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oost-Graftdijk is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.