i

Waterhardheid Oost-Souburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Oost-Souburg ligt in de buurt van 6,38 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Oost-Souburg biedt plaats aan 10.310 inwoners. Dit is een relatief kleine woonplaats. Oost-Souburg is onderdeel van de gemeente Vlissingen. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Oost-Souburg

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en dus het ontkalken van de kranen aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Oost-Souburg objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Oost-Souburg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Oost-Souburg

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oost-Souburg?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oost-Souburg is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.