i

Waterhardheid Oosterland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Oosterland kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Oosterland is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Oosterland biedt plaats aan 2.330 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Oosterland maakt deel uit van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Oosterland

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Oosterland objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Oosterland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oosterland

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Oosterland?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterland is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.