i

Waterhardheid Oosterland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Oosterland. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oosterland biedt plaats aan 2.330 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oosterland hoort bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oosterland

Men kan een hardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Oosterland objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 6,38 dH in Oosterland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oosterland

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Oosterland?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterland is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,38 naar 0 dH te reduceren.