i

Waterhardheid Oosterwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Oosterwijk minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Oosterwijk is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Oosterwijk is een erg kleine woonplaats met 205 inwoners. Oosterwijk is onderdeel van de gemeente Leerdam. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oosterwijk

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is zeer subjectief. Men kan zo een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het schrobben van de glazen douchewand accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Oosterwijk objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Oosterwijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oosterwijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oosterwijk?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterwijk is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.