i

Waterhardheid Oosthuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Oosthuizen kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Oosthuizen is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Oosthuizen biedt plaats aan 3.260 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Oosthuizen ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zeevang.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Oosthuizen+Zeevang

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rado - Amsterdam
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Oosthuizen

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de douchewand accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Oosthuizen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Oosthuizen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oosthuizen

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Oosthuizen?

Een ieder ondervindt zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosthuizen is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.