i

Waterhardheid Oosthuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Oosthuizen heeft een waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oosthuizen telt 3.260 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oosthuizen bevindt zich in de gemeente Zeevang. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Kaart van place+Oosthuizen+Zeevang

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Madeleine - Amsterdam
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Oosthuizen

De betekenis van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Oosthuizen objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Oosthuizen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oosthuizen

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Oosthuizen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oosthuizen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.