i

Waterhardheid Oostkapelle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het water in Oostkapelle minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Oostkapelle is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Oostkapelle is een kleine woonplaats met 2.430 inwoners. Oostkapelle bevindt zich in de gemeente Veere. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Oostkapelle

U kunt een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Oostkapelle waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Oostkapelle**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oostkapelle

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Oostkapelle?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oostkapelle is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.