i

Waterhardheid Oostkapelle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Oostkapelle heeft een waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Oostkapelle is een kleine woonplaats met 2.430 inwoners. Oostkapelle is onderdeel van de gemeente Veere. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid indicator

Kaart van place+Oostkapelle+Veere

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Joël Pattenier - Oostkapelle
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Oostkapelle

De beleving van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Oostkapelle waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Oostkapelle**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oostkapelle

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oostkapelle?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oostkapelle is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te reduceren.