i

Waterhardheid Oostvoorne

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Oostvoorne minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Oostvoorne is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Oostvoorne telt 7.210 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Oostvoorne ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westvoorne.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Oostvoorne

U kunt een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Oostvoorne waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Oostvoorne**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oostvoorne

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Oostvoorne?

Zacht water wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oostvoorne is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.