i

Waterhardheid Oostvoorne

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Oostvoorne kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Oostvoorne is een kleine woonplaats met 7.210 inwonenden. Oostvoorne maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Westvoorne.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Oostvoorne

Men kan hardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oostvoorne objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Oostvoorne**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Oostvoorne

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Oostvoorne?

Iedereen ervaart volledig onthard drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostvoorne is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.