i

Waterhardheid Oostwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Oostwoud heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Oostwoud is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Oostwoud telt 890 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oostwoud maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Oostwoud

De waarneming van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Oostwoud objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Oostwoud**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oostwoud

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Oostwoud?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostwoud is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.