i

Waterhardheid Oostwoud

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Oostwoud kenmerkt zich door een waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Oostwoud is een kleine woonplaats met 890 inwoners. Oostwoud hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Oostwoud

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Oostwoud waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Oostwoud**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oostwoud

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Oostwoud?

Iedereen ondervindt kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in oorden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oostwoud is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.