i

Waterhardheid Oostzaan

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Oostzaan kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Oostzaan is een kleine woonplaats met 9.140 inwonenden. Oostzaan ligt in de gemeente Oostzaan. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Oostzaan+Oostzaan

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Dick Nijbroek - Uitgeest
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Oostzaan

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de kranen dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Oostzaan objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Oostzaan**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Oostzaan

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Oostzaan?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oostzaan is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.