i

Waterhardheid Oostzaan

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Oostzaan is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Oostzaan is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Oostzaan is een zeer kleine woonplaats met 9.140 inwoners. Oostzaan ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Oostzaan.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Oostzaan+Oostzaan

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Joost de Boer - Alkmaar
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Oostzaan

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Oostzaan objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Oostzaan**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oostzaan

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Oostzaan?

Zacht water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt normaliter voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostzaan is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.