i

Waterhardheid Ophemert

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,10 dH. Zo hard is het drinkwater in Ophemert minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 drinkwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Ophemert is 7,30 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Ophemert biedt plaats aan 1.620 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Ophemert is onderdeel van de gemeente Neerijnen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Ophemert

U kunt hardheid van 7,10 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Ophemert waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,10 dH in Ophemert**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ophemert

Becijfering voor 7,10 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ophemert?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ophemert is het dus in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,10 naar 0 dH te verminderen.