i

Waterhardheid Ophemert

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,10 dH. Zo hard is het leidingwater in Ophemert. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Ophemert telt 1.620 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Ophemert hoort bij de gemeente Neerijnen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid maat

Kaart van place+Ophemert+Neerijnen

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Jan en Elly - Opijnen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Ophemert

De ervaring van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een hardheid van 7,10 dH "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Ophemert waardevrij testen

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 Duitse graden in Ophemert**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ophemert

Calculatie voor 7,10 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Ophemert?

Een ieder beleeft volledig zacht leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ophemert is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.