i

Waterhardheid Opheusden

 • Zacht
  0
 • 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Opheusden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Opheusden telt 5.990 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Opheusden hoort bij de gemeente Neder-Betuwe. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Opheusden+Neder-Betuwe

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rianne Janssen - Bemmel
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Opheusden

Men kan een hardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Opheusden objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,90 Duitse graden in Opheusden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Opheusden

Calculatie voor 4,90 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Opheusden?

Iedereen beleeft onthard drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Opheusden is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 dH te verminderen.