i

Waterhardheid Opheusden

 • Zacht
  0
 • 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Opheusden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Opheusden is 0,00 dH. Dit is te kwalificeren als water.

Opheusden is een kleine woonplaats met 5.990 inwoners. Opheusden hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neder-Betuwe.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Opheusden

Men kan een hardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Opheusden objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,90 Duitse graden in Opheusden**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Opheusden

Rekensom voor 4,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Opheusden?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Opheusden is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.