i

Waterhardheid Opijnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,10 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Opijnen. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Opijnen is 7,30 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Opijnen is een kleine woonplaats met 1.175 inwoners. Opijnen hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Opijnen

U kunt een hardheid van 7,10 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Opijnen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,10 dH in Opijnen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Opijnen

Berekening voor 7,10 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Opijnen?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Opijnen is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,10 naar 0 dH te verminderen.