i

Waterhardheid Opijnen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Opijnen is 7,10 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Opijnen is een zeer kleine woonplaats met 1.175 inwoners. Opijnen bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Opijnen

Iemand kan hardheid van 7,10 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Opijnen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Opijnen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Opijnen

Becijfering voor 7,10 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Opijnen?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Opijnen is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,10 naar 0 Duitse graden terug te dringen.