i

Waterhardheid Opmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Opmeer. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Opmeer is een erg kleine woonplaats met 2.325 inwoners. Opmeer maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Opmeer.

Hardheid indicator

Kaart van place+Opmeer+Opmeer

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Nico gootjes - Hoofddorp
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Opmeer

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Opmeer waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Opmeer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Opmeer

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Opmeer?

Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Opmeer is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.