i

Waterhardheid Opmeer

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Opmeer ligt rond de 6,00 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Opmeer is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Opmeer telt 2.325 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Opmeer hoort bij de gemeente Opmeer. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Opmeer

De beleving van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Opmeer objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Opmeer**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Opmeer

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Opmeer?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Opmeer is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.