i

Waterhardheid Opperdoes

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Opperdoes. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Opperdoes is een kleine woonplaats met 1.950 inwoners. Opperdoes maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Opperdoes

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is merkbaar subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Opperdoes waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Opperdoes**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Opperdoes

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Opperdoes?

Iedereen ondervindt onthard water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Opperdoes is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.