i

Waterhardheid Opperdoes

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Opperdoes. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Opperdoes is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Opperdoes biedt plaats aan 1.950 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Opperdoes ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Medemblik.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Opperdoes

U kunt een waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Opperdoes waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Opperdoes**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Opperdoes

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Opperdoes?

Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Opperdoes is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.