i

Waterhardheid Ossenwaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Ossenwaard minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Ossenwaard is 8,18 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Ossenwaard is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Vianen.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Ossenwaard+Vianen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tim - Ossenwaard
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Ossenwaard

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is zeer subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "geen probleem" vinden en het ontkalken van de badkamer dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Ossenwaard waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 7,34 dH in Ossenwaard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ossenwaard

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ossenwaard?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ossenwaard is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.