i

Waterhardheid Ossenwaard

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Ossenwaard kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Ossenwaard is 8,18 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Ossenwaard is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Vianen.

Hardheid indicator

Kaart van place+Ossenwaard+Vianen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Peter - Ossenwaard
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Ossenwaard

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Ossenwaard objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Ossenwaard**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Ossenwaard

Rekensom voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Ossenwaard?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ossenwaard is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.