i

Waterhardheid Ottoland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Ottoland bedraagt ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Ottoland is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Ottoland is een kleine woonplaats met 970 inwoners. Ottoland ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Ottoland+Molenwaard

"Review beoordeling: 9 uit 10"

prive - Voorschoten
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Ottoland

De betekenis van een gegeven waterhardheid is erg subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "OK" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Ottoland waardevrij meten

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Ottoland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ottoland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Ottoland?

Een ieder ondervindt onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ottoland is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.