i

Waterhardheid Ottoland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Ottoland. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Ottoland biedt plaats aan 970 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ottoland bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Hardheid meter

Kaart van place+Ottoland+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Wilma - Dordrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Ottoland

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "OK" vinden en dus het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ottoland waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Ottoland**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ottoland

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ottoland?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ottoland is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.