i

Waterhardheid Oud Ade

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Oud Ade heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Oud Ade is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Oud Ade biedt plaats aan 755 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Oud Ade hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Oud Ade

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Oud Ade waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Oud Ade**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oud Ade

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oud Ade?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oud Ade is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te reduceren.