i

Waterhardheid Oud Ade

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Oud Ade. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Oud Ade biedt plaats aan 755 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Oud Ade is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Oud Ade+Kaag en Braassem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Wim - Roelofarendsveen
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oud Ade

U kunt een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Oud Ade waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Oud Ade**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oud Ade

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Oud Ade?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oud Ade is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.