i

Waterhardheid Oud-Alblas

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Oud-Alblas heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH is 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Oud-Alblas is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Oud-Alblas is een kleine woonplaats met 2.185 inwoners. Oud-Alblas bevindt zich in de gemeente Molenwaard. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Kaart van place+Oud-Alblas+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Gerrit - Dordrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oud-Alblas

De ervaring van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Oud-Alblas waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Oud-Alblas**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oud-Alblas

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oud-Alblas?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oud-Alblas is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.