i

Waterhardheid Oud-Alblas

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het kraanwater in Oud-Alblas is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Oud-Alblas is een kleine woonplaats met 2.185 inwonenden. Oud-Alblas bevindt zich in de gemeente Molenwaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Oud-Alblas+Molenwaard

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jeroen - Zwijndrecht
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Oud-Alblas

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Oud-Alblas objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Oud-Alblas**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oud-Alblas

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Oud-Alblas?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oud-Alblas is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.