i

Waterhardheid Oud-Beijerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Oud-Beijerland. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Oud-Beijerland is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Oud-Beijerland biedt plaats aan 23.440 inwonenden. Het is een relatief kleine woonplaats. Oud-Beijerland maakt deel uit van de gemeente Oud-Beijerland. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Oud-Beijerland

De indruk van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Oud-Beijerland objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Oud-Beijerland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oud-Beijerland

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oud-Beijerland?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oud-Beijerland is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.