i

Waterhardheid Oud-Beijerland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Oud-Beijerland. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oud-Beijerland biedt plaats aan 23.440 inwoners. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Oud-Beijerland is onderdeel van de gemeente Oud-Beijerland. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Oud-Beijerland

De indruk van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Oud-Beijerland objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Oud-Beijerland**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oud-Beijerland

Berekening voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Oud-Beijerland?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oud-Beijerland is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.