i

Waterhardheid Oude Wetering

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Oude Wetering is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Oude Wetering is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Oude Wetering is een kleine woonplaats met 3.970 inwonenden. Oude Wetering ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Oude Wetering+Kaag en Braassem

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Peter - Hoogmade
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Oude Wetering

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het schrobben van de douche dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Oude Wetering objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Oude Wetering**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oude Wetering

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oude Wetering?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oude Wetering is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.