i

Waterhardheid Oude Wetering

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Oude Wetering kenmerkt zich door een waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Oude Wetering telt 3.970 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Oude Wetering is onderdeel van de gemeente Kaag en Braassem. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Oude Wetering

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oude Wetering waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Oude Wetering**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oude Wetering

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oude Wetering?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oude Wetering is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.