i

Waterhardheid Oudelande

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Oudelande ligt in de buurt van 6,38 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Oudelande is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Oudelande is een kleine woonplaats met 685 inwoners. Oudelande hoort bij de gemeente Borsele. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Oudelande

Men kan waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Oudelande waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Oudelande**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Oudelande

Berekening voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Oudelande?

Een ieder beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudelande is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH terug te brengen.