i

Waterhardheid Oudelande

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Oudelande bedraagt ongeveer 6,38 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Oudelande is een kleine woonplaats met 685 inwonenden. Oudelande ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Oudelande

De indruk van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 dH "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Oudelande waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Oudelande**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Oudelande

Rekensom voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Oudelande?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oudelande is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.