i

Waterhardheid Oudendijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Oudendijk. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oudendijk is een kleine woonplaats met 460 inwoners. Oudendijk is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Oudendijk

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 10,36 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Oudendijk waardevrij meten

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 10,36 Duitse graden in Oudendijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oudendijk

Calculatie voor 10,36 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Oudendijk?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudendijk is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.