i

Waterhardheid Oudendijk

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Oudendijk. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oudendijk telt 460 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Oudendijk bevindt zich in de gemeente Koggenland. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Oudendijk

U kunt hardheid van 10,36 Duitse graden "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oudendijk waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 10,36 dH in Oudendijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oudendijk

Becijfering voor 10,36 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Oudendijk?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudendijk is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.