i

Waterhardheid Oudenhoorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Oudenhoorn. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Oudenhoorn is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Oudenhoorn biedt plaats aan 1.160 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oudenhoorn hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nissewaard.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Oudenhoorn

Sommige mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Oudenhoorn waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Oudenhoorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oudenhoorn

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Oudenhoorn?

Zacht water wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudenhoorn is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.