i

Waterhardheid Oudenhoorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Oudenhoorn. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Oudenhoorn biedt plaats aan 1.160 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Oudenhoorn hoort bij de gemeente Nissewaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oudenhoorn

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Oudenhoorn objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Oudenhoorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oudenhoorn

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Oudenhoorn?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudenhoorn is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.