i

Waterhardheid Ouderkerk aan de Amstel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Ouderkerk aan de Amstel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Ouderkerk aan de Amstel is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Ouderkerk aan de Amstel is een zeer kleine woonplaats met 8.390 inwonenden. Ouderkerk aan de Amstel hoort bij de gemeente Ouder-Amstel. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Ouderkerk aan de Amstel

Iemand kan een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Ouderkerk aan de Amstel waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Ouderkerk aan de Amstel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Ouderkerk aan de Amstel

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Ouderkerk aan de Amstel?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ouderkerk aan de Amstel is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.