i

Waterhardheid Ouderkerk aan de Amstel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Ouderkerk aan de Amstel is ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Ouderkerk aan de Amstel is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Ouderkerk aan de Amstel is een kleine woonplaats met 8.390 inwonenden. Ouderkerk aan de Amstel is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Ouder-Amstel.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Ouderkerk aan de Amstel

De beleving van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Ouderkerk aan de Amstel objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Ouderkerk aan de Amstel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Ouderkerk aan de Amstel

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Ouderkerk aan de Amstel?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ouderkerk aan de Amstel is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.