i

Waterhardheid Oudeschild

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Oudeschild. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Oudeschild biedt plaats aan 1.355 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Oudeschild maakt deel uit van de gemeente Texel. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Oudeschild

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Oudeschild waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Oudeschild**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oudeschild

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oudeschild?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudeschild is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.