i

Waterhardheid Oudeschild

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Oudeschild is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Oudeschild is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oudeschild biedt plaats aan 1.355 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oudeschild ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oudeschild

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Oudeschild waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Oudeschild**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oudeschild

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oudeschild?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudeschild is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.