i

Waterhardheid Oudesluis

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Oudesluis. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Oudesluis biedt plaats aan 750 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oudesluis bevindt zich in de gemeente Schagen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Oudesluis

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de kranen aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Oudesluis objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Oudesluis**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oudesluis

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oudesluis?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudesluis is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.