i

Waterhardheid Oudesluis

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Oudesluis minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Oudesluis is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Oudesluis telt 750 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Oudesluis hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Oudesluis

De ervaring van een gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de kranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Oudesluis waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Oudesluis**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oudesluis

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oudesluis?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudesluis is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.