i

Waterhardheid Oudewater

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Oudewater ligt rond 7,50 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub kraanwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Oudewater is 0,00 Duitse graden. Dit komt neer op water.

Oudewater telt 7.950 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oudewater bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Oudewater.

Hardheid normering

Kaart van place+Oudewater+Oudewater

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Emile de Groot - De Meern
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Oudewater

Mensen kunnen een hardheid van 7,50 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Oudewater objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,50 Duitse graden in Oudewater**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oudewater

Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Oudewater?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oudewater is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.