i

Waterhardheid Oudewater

 • Zacht
  0
 • 7.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Oudewater heeft een waterhardheid van 7,50 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oudewater is een kleine woonplaats met 7.950 inwonenden. Oudewater hoort bij de gemeente Oudewater. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Oudewater+Oudewater

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Kees - Baarn
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Oudewater

Mensen kunnen een hardheid van 7,50 dH misschien "prima" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Oudewater objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,50 Duitse graden in Oudewater**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oudewater

Berekening voor 7,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oudewater?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudewater is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 7,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.