i

Waterhardheid Oudkarspel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Oudkarspel minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Oudkarspel is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Oudkarspel is onderdeel van de gemeente Schagen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Oudkarspel

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Oudkarspel waardevrij bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Oudkarspel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oudkarspel

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oudkarspel?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oudkarspel is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.