i

Waterhardheid Oudkarspel (Schagen)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Oudkarspel. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Oudkarspel ligt in de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Oudkarspel

Mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Oudkarspel waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Oudkarspel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oudkarspel

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Oudkarspel?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oudkarspel is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.