i

Waterhardheid Oudorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Oudorp bedraagt ongeveer 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Oudorp is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oudorp is een zeer kleine woonplaats met 4.140 inwonenden. Oudorp bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Oudorp+Alkmaar

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Bernardus - Alkmaar
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Oudorp

De perceptie van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oudorp waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Oudorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oudorp

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Oudorp?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudorp is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.