i

Waterhardheid Oudorp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Oudorp is 6,00 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oudorp is een kleine woonplaats met 4.140 inwoners. Oudorp ligt in de gemeente Alkmaar. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Oudorp

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oudorp objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Oudorp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oudorp

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oudorp?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oudorp is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.