i

Waterhardheid Ouwerkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Ouwerkerk heeft een waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Ouwerkerk biedt plaats aan 625 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Ouwerkerk hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Ouwerkerk+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Jacques - Zierikzee
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Ouwerkerk

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ouwerkerk waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Ouwerkerk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Ouwerkerk

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Ouwerkerk?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ouwerkerk is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.