i

Waterhardheid Ouwerkerk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Ouwerkerk heeft een minimale waterhardheid van 6,38 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Ouwerkerk is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Ouwerkerk is een kleine woonplaats met 625 inwoners. Ouwerkerk maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Ouwerkerk+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Stouten - Oosterland
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Ouwerkerk

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de douche dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Ouwerkerk waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Ouwerkerk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ouwerkerk

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ouwerkerk?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ouwerkerk is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.